Pages

Thursday, September 27, 2012

Berapa Harga Rumah Yang Mampu Dibeli?

Carta ni jumpa kat facebook member yang memetik sumber daripada majalah Personal Money. Cara nak baca senang aja:
  • Lajur pertama dalah jumlah gaji bulanan setelah ditolak dengan cukai dan potongan KWSP
  • Lajur kedua pula ialah kita ambil 30% daripada gaji bersih di lajur pertama
  • Memandangkan kita boleh ambil pinjaman 90% so jumlah rumah yang mampu beli berada di lajur 4
  • Sebagai contoh gaji bersih RM3,000 so harga rumah yang boleh kita beli adalah RM195,067
Sedikit komen saya:
  • Memang harga rumah sekarang semakin meningkat, nak cari yang bawah RM200,000 di bandar-bandar memang sukar
  • Adakah Bajet 2013 nanti yang akan diumumkan esok bakal menyaksikan harga rumah dapat dikawal?

8 comments:

Myvitrd said...

memang tak mampu bro.. kalau macam ni cartanya.. gaji bersih 3k kalau sorang susah tu

NUR said...

Kalau camni memang susah le org yg baru kerja nak beli Rumah..

JR said...

Duduk teratak atap rumbia dekat sawah aje, murah....

Adziim said...

Gaji aku tak tersenarai dalam list pun..

thenunu said...

hopefully ..harga rumah sekarang kalau area klang aduiiiii tak mampu eden....

hazman aka species1980 said...

hurmm....masalahnya ramai pekerja kat malaysia nie range gaji rm1000 je... CAMNER NAK BELI UMAH kalu begitu...?

man said...

kebanyakkan gaji semuanya bawah RM 3000 yg tak mampu milikki rumah...org mcm ni kena diabaikan ke?

Anonymous said...

boleh bro,

rumah awam dekat kajang baru RM20,000. cari duit sikit 1 atau 2 tahun, dah boleh bayar d/p. Kalau kat klang, boleh dapat rm200,000. Ambik loan 30 tahun, + interest . setahu saya maybank bagi interest 2.88%. murah la cam tu..sebulan dalam 700. Amik rumah tu sebijik, bagi sewa kalao boleh dalam 900/bulan, bole cari makan sikit...

lagi satu cara, beli rumah yang under valued. kalo nak tahu under valued tu apa.., contoh kita ambik Sentosa PJ. Semua org tahu area tu dangerous. So kalo rumah area tu harga land value dia rm250, 000, owner nak jual harga tu mmg org tak nak pasal persekitaran dia semacam kan? So, dia akan jual under value, dalam 40,000 - 50,000 kurang. Tu kita kena cepat amik la... kalo boleh, kurang lagi dgn dia, amik loan 250,000, balance duit tu boleh la bayar balik or khawin atau ape2..

aku pernak nampak satu rumah kat klang. 5 tahun takde orang nak beli. Value dia rm280,000. Owner dia last-last jual rm115, 000. tapi rumah kena baiki la..ada dalam 30k -40k. camaner saya tahu? pasal pakcik saya yg beli...

amik je motor, gi jalan2...sure nampak banyak rumah kosong. kalau ada nombor agent, mmg mahal la. call aje agen tu, cakap nak cari rumah murah, konfirm dia tolong, tp kena bagi duit kopi la...

ni la sedikit knowledge saya...
nak tanya lagi email je chris.vj.jacob(@)gmail.com