Pages

Tuesday, September 18, 2012

Betul ke Airasia Manipulasi Sistem Booking Tiket?

Sekarang ni Airasia ada promosi untuk tiket penerbangan. So boleh book bermula hari ini, 18 September 2012 sehingga 23 September 2012. Penerbangan adalah bermula 1 April hingga 30 September 2013. So cubalah book saja-saja nak try nasib.
So keputusan daripada booking, from KL to Langkawi, memang harga tiket adalah free tapi bila balik adalah RM88 per passenger. Ini based on 2 dewasa dan 2 kanak-kanak.

Yalah kan diaorang cakap, harga bermula RM26 (termasuk cukai dan caj minyak).
Tapi yang peliknya, bila book untuk 2 dewasa dan 1 kanak-kanak, tiket pergi dan balik memang free. Of course le, airport charges and fuel charges ada. Pernah gak cuba 1 dewasa+1 kanak-kanak dan juga 2 dewasa. Tiket free juga. So maknanya, kalau book, untuk 2 orang or 3 orang pun, tiket adalah free.

BILA BOOK UNTUK 4 ORANG HARGA TIKET TAK FREE ANYMORE.

Adakah sistem booking Airasia ni limit untuk 3 orang, kalau lebih, harga tiket tak akan jadi free? Tapi kalau buat 2 booking separately, ada risiko pula, harga tiket keseluruhan lagi mahal. So dalam dunia ni mana ada yang free kan?

12 comments:

Pezol Stylez said...

strategi perniagaan la namanya ni nak tarik pelanggan tuk membeli..sapa blajar bisnes ekonomi mmg tau hal2 mcm ni..hehe

Eyriqazz said...

joko pun pernah cakap pasal ni dulu tak silap..no wonder dia pun asyik bercuti dua orang je..hik3...

HeNRieTTa JoSe said...

Klu hnya 2 dewasa pown xfree jugak kot...pernah try....xdpt yg free....tp airport fee mmg xsama erk?

hazman aka species1980 said...

setiap kali ada promotion sebegini pasti diorang dah buat limitation cuma tak mention secara bertulis la kan....

afiqazizan said...

Menarik jugak promotion air asia buat ni.

Zura said...

kena berebut2..biaselah..mesti ade pro n cont

Myvitrd said...

memang macam tulah bro bizz. tadi aku cuba juga.. tapi mahal juga bila dah campur minyak dgn tax tu..

rasanya dia buat macam tu tak nak bagi org booking sekali ramai kot.. tapi kalau aku nak gi satu family 10 org memang takkn dapat freelah jawabnya

JMR said...

kompom ada limit..kan tak psl2 satu flight, penuh ngan sanak sedara 1 famili je..heheheh..

Smiley said...

yer mgm ada limit..kami ni 6 org..so saya terpaksa gak book seperate..asalkan 3 free + 3 bayor..overall, still murah

NUR said...

tipah tertipu gak..

dari blog NUR

KiD said...

order 6 tiket untuk aku! hehehee

sabree hussin said...

jawapan dia simple je..

tiket yang free tinggal dua je.

Tiket ke tiga tak free..

memandangkn sistem AirAsia takle combine 2 free + 1 berbayar, maka automatik dia jadi ketiga-tiga tu kena select tiket yang tak free.

Sekian