Pages

Thursday, October 17, 2013

Dividen Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) 3.25%: September 2013

Bagi tempoh 6 bulan berakhir 30 September 2013, dividen sebanyak 3.25% telah diumumkan pada hari ini, 17 Oktober 2013 bagi pelabur Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Begitulah berita oleh BERNAMA. So dividen ini akan dibayar ke dalam akaun Maybank pelabur-pelabur pada esok hari, 18 Oktober 2013.
Opppsss, tungguuuu... Actually dividen sudah pun dikreditkan di dalam akaun Maybank pada hari ini. So jangan lupa check le balance kat akaun Maybank untuk menentukan jumlah dividen AHB.  Yang bagusnya kali ini ada AHB bonus. So jumlah keseluruhan bagi 6 bulan adalah 4.25% bagi mereka yang masuk sejak pembukaan AHB pada 2010. So bagi satu tahun 2013 ialah 7.5% memandangkan bulan April lepas telah diberi dividen sebanyak 3.25%.

So far sejak AHB ni ada di pasaran, boleh dikatakan dividen sebanyak 3.25% telah diumumkan setiap 6 bulan. So kalau secara mudahnya jumlah dividen adalah sebanyak 6.5% setahun dan yang penting ianya berlandaskan syariah dan zakat telah dibayar. So melaburlah tanpa was-was.

7 comments:

Sukma Haron said...

baru tengok akaun di Maybank tadi dah dimasukkan dividen AHB ....kalau ASB adakah adakah berlandaskan syariah dan zakat dipotong....?

nurussalamaziz said...

Kalau ASB, tidak berlandaskan syariah (sebab itu ada khilaf (harus atau haram)) dan zakat belum di potong (bila cukup nisab, tolak 2.5%)..

Salma Tayo said...

boleh ceritakan beza AHAB dan ASB?

mnhaqqim abdullah said...

Salam..bagaimana cara kiraan div ahb nie?klu base pd bilangn hari yg kita invest, let say pd 1-jan sy invest 10k.Adakah seperti dibwh, mohon percerahan;
4bln pertama-2.75%
(10k x 2.75%)×4/12=rm91.77
4bln kedua-2.75%
(10k x 2.75%)x4/12=rm91.77
4bln ketiga-2.75%
(10k x 2.75%)×4/12=rm91.77
Total setahun;
Div yg digemburkan=2.75% x 3 = 8.25% stahun.
tetapi klu ikutkan ape yg kita dpt;
rm91.67 x 3 = rm275 setahun.
275/10k = only 2.75% pertahun!
Betul ke pengiraan ahb mcm nie?

Sharinginfoz said...

Dividen isytihar 6 bln sekali dgn kadar lbh krg 3.25% so 1jan-30jun=rm10k x 3.25%=rm325 dan 1jul-31 dis=rm10k x 3.25%=rm325

Jumlah keseluruhan=rm325+rm325=rm650

%div=rm625/rm10k=6.25%

Sharinginfoz said...

Satu lagi nak inform div adalah bg tempoh apr-sept dan oct-mac dan bukannya jan-jun dan jul-dis

mnhaqqim abdullah said...

Baru betul..Terima kasih tuan.