Pages

Friday, May 24, 2013

Memang Bagus Simpan di Koperasi Tempat Kerja

Sekarang ni rasanya di kebanyakkan tempat kita kerja ada koperasi. Banyak juga kelebihan yang boleh didapati i.e. kita boleh secara langsung buat simpanan untuk hari tu, boleh buat pinjaman dan juga of course dividen yang ditawarkan boleh dikatakan kompetitif.
Baru-baru ini, koperasi tempat saya kerja telah mengisytiharkan dividen bagi tahun kewangan 2012 sebanyak 6.55%, tahun 2011 dividen adalah sebanyak 7.0% dan 2010 adalah sebanyak 6.15%. 
Actually saya baru aja jadi ahli koperasi walaupun sudah lebih 10 tahun bekerja di sini. Bukannya apa sebelum ni urusniaga kat koperasi ni baru sahaja 100% patut shariah. Anyway, oklah tu.

By the way, mengikut rekod, 1,845 orang menjadi ahli koperasi dengan jumlah caruman sebanyak RM33.1 juta. So secara purata simpanan ahli adalah RM17,940. Hmmm saya punya tak ada le banyak tu.

Keuntungan koperasi ini datangnya daripada:
  • Pembiayaan tunai (memberi pinjaman kepada ahli)
  • Operasi parking
  • Jual-beli barangan
  • Dividen simpanan tetap dan Bank Rakyat
So macam mana pula koperasi tempat sahabat-sahabat kerja pula?

2 comments:

tenku butang said...

teringat buku laporan tahunan masa teman kerja dulu..

1816

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Teena Tna said...

x pernah ada lg buku mcm nie..