Pages

Monday, May 20, 2013

Kita Naik Business Class Ke?

Baru-baru ini pi naik Malaysia Airlines. Anyway kalau waktu emergency, MAS lagi murah jika dibandingkan dengan penerbangan lain.
Anyway masa return flighjt to Kuala Lumpur, Afiqah sempat tanya, kita naik business class ke kali ini? Tergaman apabila mendengar pertanyaan Afiqah. Macam mana le dia boleh tanya soalan tu. So saya cakap, economy aja. Maybe pelik tengok warna tempat duduk yang berwarna warni.

Biasalah Airasia punya leather seat, hitam then masa flight pi ke Kota Bharu naik MAS pun bukan yang colour-colour.
Kalau naik MAS ni if penerbangan kurang dari 1 jam, dapatlah kacang masin satu paket. Memang ianya sinonim dengan MAS kan.
Air pula, kalau tak oren then air epal.

Afiqah cakap kalau naik Business Class, ada macam-macam jenis air boleh pilih, then bagi gelas yang cantik bukannya cawan plastik. Lepas tu dia cakap dapat bantal, makanan disediakan dan boleh pilih. Satu lagi dapat tisu pengelap muka, boleh sejukkan muka kita kan? Hantam ajalah Afiqah.

By the way, Afiqah suka naik MAS jika dibandingkan dengan Airasia sebab ianya lebih laju. Mana ada, sama ajalah. Then naik MAS tak perlu jalan jauh then naik tangga, just naik terowong aja.

Tapi satu aja sebab suka naik Airasia iaitu dapat makan nasi beriani. Yalah kan Airasia ada jual makanan dan minuman.

Jom kita tengok perbezaan harga tiket MAS untuk economy dan Business Class.
Ni untuk economy. sebagai contoh penerbangan from Kota Bharu to Kuala Lumpur pada 21 Mei 2013 pukul 11.55 pagi, harga tiket adalah RM139. 
Kalau naik Business Class pula, harga tiket adalah RM574. Ianya lebih daripada 4 kali ganda. Maknanya satu flight Business Class bersamaan dengan 4 orang naik menggunakan economy class. Macam tu le perbandingannya. 

8 comments:

amal said...

Balik mengundi haritu pun sy naik MAS dari KK-KL-KB-KL-KK hehe.. Selalunya naik AA tapi masa tu harga tiket economy MAS jauh lebih murah dari AA. Of coursela pilih yg termurah kan. Mmg seronok naik MAS sbb dari KK-KL 2 jam 30 min, dapatla makan nasik, kek & coklat. KL-KB kacang jela sebungkus hehe. Kebetulan pulak flight dari KL-KK dpt flight yg ada tv kat kerusi tu, layanla tgk movie.. Take off ngn landing pun smooth. Cuma ada satu ralat je, cara dorang handle brg fragile. Stroller anak saya rosak, mungkin sebab dibaling2 je, padahal dah ada sticker fragile. Hmm skrg dlm proses mintak ganti rugi. Tapi respond agak slow..

AMEERUL ASHRAF said...

wah.. lepas ni try Malindo pulak ye! heheh

Eliss Mie said...

tak pernah lagi naik AA.selalu naik MAS duit kerajaan :p hehehe. suka minum air jus jambu batu :)

hazman fadzil said...

Lepas bro buat pulak artikel mengenai kes NAYA penumpang AIR ASIA pulak yea

Smiley said...

yer setuju..kalau beli last minute MAS lg murah..dah beli tix KK julai ni RM120 je return..fuh murah3

JUK DIN said...

salam. kalau naik flight sorang tu mampu la..tp kalau bawa anak2 yg tiga org tu kena drive la...last naik flight thn 2004.

Vidalsisah vidal said...

Pandai nyer afiqah...nti mintak abah lanjer naik business class plak yer hehee

~aSHa~ said...

sy pun suka naik MAS....selesa kat lapangan pun ye juga..tak mcm lcct mcm bus stesen dah..eheheh sori...tapi realiti....

dulu2 naik AA masih di KLIA...kali ni pestime naik AA di LCCT...walau dah berzaman sejak tahun 2006/2007 beroperasi...sbb sy ingat lagi..masa sy preggy 2005 sy naik AA kat KLIA