Pages

Saturday, May 4, 2013

Jom Web Check-in @Malaysia Airlines



Jom kita tengok macam mana nak check-in melalui web untuk penerbangan Malaysia Airlines. Mula-mula masuk dalam website Malaysia Airlines @Web Check-in. Pilih e-ticket number.
Selepas tu masukkan maklumat lanjut seperti e-ticket number, nama keluarga, nombor penerbangan dan tempat kita berlepas. Make sure isi semua maklumat ya. 


Then, pilihlah penerbangan mana ya, i.e. untuk pergi je ke or pergi balik. Tapi make sure paling awal kita boleh check-in adalah dalam masa 48 jam. So kalau kita nak balik semula dalam masa 3 hari ke, tak bolehlah kita check-in lagi ya.





Seterusnya pilihlah warganegara kita ya. 
Lepas kita buat pemilihan, then tick dalam kotak yang disediakan. Then tekan continue.


Then semuanya dah settle tapi kalau kita nak tukar seat bolehlah ya. Tekan seperti yang ada dalam kotak merah tu.



Boleh nampak kedudukan kita dalam kapal terbang ya. Yang merah tu seat yang telah ditetapkan, yang biru tua tu seat yang telah ada orang ambil manakala yang biru muda tu seat yang masih ada.


Alamak memang seat kat tepi tingkap dah habis, tak apalah dok kat depan sikit tapi tengah-tengah, hantam ajalah.


Then pi ke page seterusnya iaitu pengesahan. Sorry tak sempat nak print screen. So lepas tu, pilihkan sama ada kita nak print terus boarding pass or nak ianya dihantar ke telefon kita or e-mail. 


Print terus le senang, ianya dalam bentuk pdf file. Kalau nak save pun boleh juga. Begitulah secara ringkas macam mana nak check-in or print boarding pass melalui web or internet.




7 comments:

Khairul izuwan Muhamad said...

E-Ticket Number is Invalid
kenapa ?

Sharinginfoz said...

khairul: tak sure pula, biasa ok aja

Mama shifa alisha said...

Print black n white boleh tak?

Sharinginfoz said...

Ok aja

bisikan rahsia said...

Kenapa mase print, xde details on gate ??? huhuhu

chacha said...

saya dah check in, tapi terlupa nak change seat, boleh lagi ke nak tukar seat? maklumla first time check in pkai mas :(

Nor Azira Mohd Senapi said...

if x print bole ke juz keep dlm fon...