Hari tu makan embun menitik @sagu berendam kat office sempena perpisahan kawan pejabat. Then wife pun teringin le nak makan so apa lagi dibuatnya sendiri. Guess what, for me memang menjadi dengan rasanya tak beza sangat. Yang sedapnya, santannya lebih lemak dan pandannya terasa.
Kalau nak buat benda alah ni mesti ada sagu, just masak sagu dengan air aja then letaklah warna apa yang berkenan di hati. Kebetulan sirap hijau ada lagi so hijaulah warna sagu ni.
Bab santan pula, masak then masukkan daun pandan baru rasanya lebih sedap. Mengenai kepekatannya terpulanglah ya.
Yang menitiknya adalah gula melaka. Gula melaka ni perlu since dalam semua benda yang dimasak tak dicampur dengan pemanis so inilah sebagai penitiknya, sebab tu le orang panggil embun menitik kot.
Then masukkan aiskrim baru moden sikit kan.
Secara keseluruhan memang berpuas hati dengan makanan embun menitik even ni kali pertama wife masak benda alah ni.
1 comment:
Ooo...hebatnye nama dia...rietta pggil sagu gula merah jerr....dan santan kitorg xmasak...pkai mentah mcm cendol....kdg kdg ada jg yg tukar dengan susu cair....tpi xpernah lg la makan dengan eskem....bleh try tmbah eskem nieh lpas nie...
Post a Comment