Pages

Saturday, March 16, 2013

Tips Jimat Bateri Telefon Pintar

Sekarang ni banyak betul telefon pintar di pasaran tak kira yang jenis Android, Apple dan macam-macam lagi. Tetapi persoalannya adakah telefon pintar ni baterinya tahan lama? Jawapannya memang tak tahan lama, ada yang hari-hari kena charge.

Anyway hari tu terbaca article dalam Kosmo mengenai "Jimatkan bateri telefon pintar". Berikut adalah sedikit tips penjimatan:
  1. Matikan fungsi getaran
  2. Kurangkan cahaya skrin
  3. Pendekkan masa keluar skrin
  4. Matikan telefon
  5. Kenali jenis bateri
  6. Buang aplikasi yang tak perlu
  7. Minimumkan notifikasi
  8. Elak tempat panas
Maybe ada banyak cara lagi, so apa lagi sesi tambah-menambah ya.

3 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

matikan telefon??? maksudnyaaa???? huuuuu agaklah, batteri nokia 3310 lagi tahan lama dari smartphone.... huuuuuuuuuu

Mak Lagenda said...

Smartphone kan mmg bnyk guna aplikasi..so mmg x tahan la bateri tu bila kita kerap gunakan semua aplikasi2 tu.

charge tiap2 malam tuuuu...silap2, sehari 2x kena charge.

P/s: Tak charge pun, angkut power bank sekali.

amirah said...

smartphone memang cepat panas. kdng2 seram je...hehe