Pages

Sunday, March 31, 2013

Pulut Mangga Paling Sedap di Kuala Lumpur?

Siapa suka pulut mangga? I am sure ramai yang sudah merasa pulut mangga ni. Anyway saya berpendapat makanan ni yang dijual di Suraya Seafood, Kampung Baru adalah antara yang paling sedap di Kuala Lumpur. Satu pinggan / bungkus dijual pada harga RM5.
Tengoklah pulut tu aja boleh menyebabkan kita terasa nak makan. Banya juga diaorang sediakan. Dalam beberapa jam ada dah hampir separuh habis.
Mangganya pula memang masak ranum, makan macam tu pun sedap, tak kira pulut or mangga.
Santan tidak dilupakan. Cukup pekat dan of course lemak.
Bagi yang nak tapau, mula-mula pulut diletak dalam bekas, then hirisan mangga sebanyak separuh diletakkan.
Then santan. Memang banyak juga santan, baru puas nak makan kan?
So bila nak makan, letak aja santan dan terus ngap. Bagi saya keseluruhan pulut mangga ni mengenai selera saya, memang saya sebelum ni penggemar pulut durian. Rating saya bagi 9.2 out of 10. Memang cukup perfect hidangan ini, dengan rasa lemak dan santan yang melimpah ruah serta mangga yang manis dan tak terlalu keras. Apa lagi, kalau singgah di Kampung Baru, jangan lupa cari pulut mangga di Suraya Seafood.
Afiqah yang first time makan pun cakap memang sedap. Beware, kalau makan banyak sangat nanti rasa mual, biasalah pulut ngan santan kan.

9 comments:

mama tisya said...

sedapnye...sy suka pulut mangga...kiranye dlm kedai suraya seafood tu ada jual makanan panas2 juga ye?

HiDa said...

nampak sedap.. sya ni pulut durian pn tak makan, tpi durian sya makan.. kalau pulut mgga tak tahu la kan..

Syuhada Salleh said...

nmpak sedappp je..

Mak Lagenda said...

Mgkin sebab mak kureng suka mkn pulut so, pulut mangga ni mak x pernah mkn kot ( seingat mak ler..)

Tp kalo en nik kata sedap, sedap la tuh!

:)

HeNRieTTa JoSe said...

nmpak segar jer mangga dia...rietta xpernah mamlagik...sebabnya pulut dan santan, dua dua pown rietta mnat....

Eliss Mie said...

nampak sedap tu :) saya tak pernah beli, buat sendiri pernah :)

Nurul Najwa said...

Kalau malam ade ke pulut mangga ni??

Sharinginfoz said...

Malam pun ada, anyway sementara stock masih ada

mama tisya said...

pinjam gmbr pulut mangga