Pages

Sunday, December 20, 2015

Rayani Air Syarikat Penerbangan Patuh Syariah Pertama di Malaysia

Rayani Air, syarikat penerbangan patuh syariah pertama di Malaysia, memulakan penerbangan sulung pada hari ini, 20 Disember 2015 dari KLIA2 ke Langkawi dan Kota Bharu.  Pada tahun depan ianya diperluaskan ke Kota Kinabalu dan Kuching. Operasinya berpusat di Langkawi.

So crew members wanita berpakaian patuh syariah dan makanan serta minuman adalah semuanya halal so tak ada le arak ya. By the way, penerbangan Rayani Air ni bukannya penerbangan tambang murah so ianya lebih kurang macam MAS le. So dapat 20kg had luggage percuma serta ada refreshment.

Boleh cuba ni nanti. Anyway masa article ni ditulis, tak dapat nak masuk website Rayani Air. Mungkin disebabkan ramai yang cuba nak masuk kot.


4 comments:

JR said...

Tahniah kepada pemilik Rayani Air, Mr Ravi Alagendrran dan isterinya
Dato Karthiyani Govindan kerana berjaya menerapkan unsur Islamik dalam penerbangannya (termasuk kru Islam diwajibkan menutup aurat, tiada hidangan arak dihidangkan dan memulakan penerbangan dengan bacaan doa). Selain dari Rayani Air ada 3 syarikat penerbangan lagi di dunia yang menerapkan unsur syariah dalam penerbangannya iaitu Brunei Air, Iranian Air dan Saudi Air. Tak kisahlah siapa pemiliknya sama ada orang Hindu seperti Rayani Air, Wahabi seperti Saudi Air atau Syiah seperti Iranian Air, yang penting mereka menghormati Islam tak seperti Mas yang kononnya didokong oleh Islam Sunni tapi tidak hormati Islam...

eelobor said...

semalam cuba tgk harga tiket ke langkawi untuk 4 orang pada awal januari nanti.... perghhh dapat harga murah sangat. cuma RM500 untuk 4 orang tiket pergi-balik. tapi x de duit lebih nak jalan2 sebab bonus cuma dapat rm500 jer. baru lepas harga tiket. hahahaha

JMR said...

ktanya murah giler utk mula2 ni

Nurhuda Ismail said...

murah sangat tiket. 12 ringgit x silap dari kota bharu ke kl. memang bagus rayani airlines, even ramai non muslim yg kritik, diorang cuma cemburu