Pages

Tuesday, November 4, 2014

Mangga Asam Boi Jadi Kegilaan Sekarang

Memang sekarang ni, kat blog ke, facebook ke, instagram ke, ramai yang upload gambar mengenai mangga asam boi. So apa lagi, semalam buatlah satu bekas. Bahan-bahannya adalah mangga yang tak masak lagi, asam boi, gula, garam, lada dan serbuk asam boi. Tak perlu letak air le.
Dah letak tu gaul-gaul le sedikit then last sekali letak le dalam peti sejuk untuk satu malam.
Ni le hasilnya, memang gula tu akan cair. Actually mangga asam boi ni lebih baik daripada jeruk mangga yang mana ianya banyak menggunakan pengawet. So makan jangan tak makan, buatlah mengikut selera anda, nak lebih pedas masukkan banyak lada dan gula tu lebih sikit kerana ia akan mengimbangi kemasaman mangga. Selamat mencuba!

9 comments:

Rabia Sensei said...

salam. Hehehe, baru nak buat entry pasal ni.

memang terliur tengok ;p

mama tisya said...

mmg fenomena jeruk mangga asam boi ni...tp tk try wat lg...tp mama sy ada buat tp resepi lain skit...lg sejuk lg sedap

Eliss Mie said...

saya belum buat sendiri lagik. ofiz mate bawak mai ofiz hr tu.. menjejes jugak air liur tgk gmbr org duk post tu..kekekee

amirah said...

terliurrr...tak try lagi buat...

nor hidayah mohd nor said...

Tengok buat macam sedap je. tapi iday pulak xsuka makan jeruk & asam. hehehehe :p

eelobor said...

makanan bermusim nie....

Wan Widget said...

http://myrujukan.com/

sana sini saya tgk orang jual, tp kat tempat saya xda lagi orang jual, kalau ada nak beli gak

Zura Tahir said...

mmg jd kegilaan skrg nie...

~aSHa~ said...

kelab puspanita kami buat jaualan asam boi ni 89 bekas laku dlm 2jam sahaja....