Pages

Sunday, February 2, 2014

Nasi Lemak Kini dan Sekarang dalam MAS @ Chef Wan

Baru-baru ini, tulisan oleh Chef Wan di dalam instagram beliau mengenai hidangan nasi lemak oleh MAS ketika beliau menaiki peswat ini from Kuala Lumpur to Bangkok, Thailand telah menarik perhatian banyak pihak.

Ni le tulisan Chef Wan:

"I flew on economy to Bangkok thinking its such a short trip and so early pulak tu pasti i will close my eye and have a short nap tak payah lah membazir duit naik business class. This Sad looking Nasi Lemak from Mas for sarapan sungguh memeranjat kan..The fact that its our national career and we dont take pride in providing our so call most famous Malaysian breakfast that kita Agong2 kan bangga serata dunia and to show case this on international flight without the proper timun and kacang serta ikan bilik nampak macam miskin sangat sarapan Malaysia ini. Kita orang Malaysia sudah pasti la tahun akan quality Nasi lemak serta pilihan lauk2 that goes along with it but hey....what about all that international travellers. Seriously i feel sad that our Msian Breakfast can suffer its own image so misleading to the point where i felt the need for them to realised how serious this can be. Why la so much in consistency when it come to serving This dish at various destinations? Why my flight ticket cost me rm850 tu maka its not business class enough ke that i am serve Nasi and Sambal with telor that make my breakfast so mcm " Telanjang la" Come on la Mas tak kan kita nak selalu membebel pasal simple basic thing of serving the country national heritage food and dah macam pahat serta pemukul? Why sent letters to act on my complain and appology and then repeat back the same mistake? Hello am i being to difficult here or being sensible to request for a normal Nasi Lemak?"

Ni pula perbandingan nasi lemak dulu dan kini yang ditulis oleh astroawani.
Tahun 2010: Kuala Lumpur to Tokyo, Jepun.
April 2011: Amsterdam, Holland to Kuala Lumpur.
November 2011: Kota Kinabalu to Kuala Lumpur.
November 2013: Kuala Lumpur to Osaka, Jepun.

5 comments:

anamizu said...

hurmm ana x penah naik mana2 flight lg stakat nih.. tp byk gak dgr dr mmber2 yg dah pnh naik.. mmg tak semenggah langsung nasik lemaknye =.='

hazman fadzil said...

kalau tengok sepintas lalu lebih kurang sama je kot... btw... kat ASTRO AWANI tu kan ada respon komen dari salah seorang pramugara / pramugari... so ada logiknya di situ...

amirah said...

mungkin ada sebab kenapa rupanya sebegitu..setau saya dulu agak okey jugak in flight meals dlm mas ni

Fyna Ahmad said...

owh.. ini lah isu tue ye.

QZ92 said...

peh..tengok picture pun da terliur dah rasa hehe