Pages

Tuesday, February 4, 2014

Memang Mudah Check Baki Tabung Haji Melalui Maybank2u

Memang senang betul untuk check baki dalam Tabung Haji melalui Maybank2u. Anyway sebelum boleh check tu kita kena link akaun Tabung Haji dengan akaun Maybank melalui ATM. Just pilih lain-lain then lepas tu pilih daftar Tabung Haji. Ingat ya, kena ada nombor akaun dan juga nombor siri buku Tabung Haji. Nak senang bawalah buku Tabung Haji sekali masa nak link ya.

Nak tahu lebih lanjut boleh check kat blog faridadam. Bila dah link, jom kita tengok cara untuk check baki melalui maybank2u ya.
Yang ni memang ramai yang familiar ya, make sure firstly pilih item "accounts & banking".
Lepas tu pilih le "transfers". Pelik juga apasal kena pilih item ni, entahlah maybank ni.
Seterusnya cari "Tabung Haji".
Then pilih pula "balance inquiry". Yalah kan nak check baki dalam akaun tabung haji. Kalau nak pindah wang boleh pilih "fund transfer" manakala nak daftar haji boleh pilih "Hajj registration". By the way, kos semasa untuk menunaikan haji adalah RM15,555 yang mana kita hanya perlu membayar RM9,980 since Tabung Haji sponsor RM5,575.

Anyway kita sambung citer pasal check balance kat Tabung Haji.
Setelah klik, keluarlah macam ni.
Since dalam akaun maybank ni saya link akaun Tabung Haji saya aja so ada satu le. Yang anak-anak punya, link akaun wifey.
So selepas pilih, keluarlah baki terkini. So senanglah nak checkl dividen Tabung Haji bagi tahun kewangan 2013. Tak perlu le update buku kat cawangan Tabung Haji or bank, boleh aja buat melalui maybank2u. Anyway boleh juga check kat ATM.

By the way, untuk pengetahuan, kita boleh link akaun Tabung Haji ni dengan beberapa bank sekaligus, macam saya ada link ngan Bank Islam dan juga Maybank.

19 comments:

~aSHa~ said...

wah dah senang gini...tq ye

mama tisya said...

senang la kalo dh link m2u..bole check baki tp kena link dlu ye..tq for info

Masz Health Boutique said...

thanks for info...memang bestlah dapat monitor balance mcm ni kan... :)

amirah said...

saya baru link kan pagi tadi..hehehe..kalau tak malas nya nak ke th beratur

Suliana said...

sy baru buat minggu lepas. mmg mudah kan. tapi kena hati2 la takut laju je duit tu keluar nnti. huhu..

mama maman aka yana said...

br tau... nnt nak cuba.. tq for gud sharing..:-)

Mak lagenda said...

ooOOoooO..Bagus jugak bila ada kemudahan mcm ni ya. Tak payah la susah2 nk ke bank semata2 utk update buku

Dah la skrg ni hanya penama je yg bleh update buku. Haih..

nh.... said...

Senang le macam ni....sekadar nak tau jum baki yg ada di TH...amat berguna...

mamahusna said...

wow... baru tahu... thanks for da info...

eelobor said...

ooo...sebelum nie saya link ASB jer.... thanx berkongsi boleh la link TH pulak lepas nie

Fyna Ahmad said...

dah senang sekarang nih kan.

jamian sarif said...

semua dah mudah sekarang dengan adanya teknologi...

nik ros said...

ala.tapi kita tak ada maybank.susah gak la..haha

HiDa said...

kerap gak guna maybank2u tpi tak tahu plak pasal ni.. tq info..

Suwarnida Abdul Samad said...

betul ke tbung haji akn bagi kite sponsor?wah masyuk tuu

sitirahimah ismail said...

Tq.baru jumpa info ni.mmg Sgt mmbantu..sy share dlm blog sy?

enigma oryza sativa said...

Buku nk kemaskini mcm mane..kena pergi TH jgk ke..

Sharinginfoz said...

Memang kena pi TH or agen bank i.e. Bank Islam, Bank Rakyat or Maybank

corson yeoh said...

Check dengan app ini juga

Http://goo.gl/s7TT57