Pages

Wednesday, October 3, 2012

Strategi Tukar Dana Unit Trust Public Mutual @KWSP Berkesan?


Inilah kesan setelah membuat switching (penukaran) dana unit trust from Public Islamic Equity Fund (PIEF) kepada Public Islamic Dividend Fund (PIDF), tak sampai 1 minggu. Prestasi terkini menyaksikan keuntungan sebanyak 12.07% bagi tempoh 1 tahun 8 bulan. Memang ianya tak berapa bagus memandangkan my target ialah at least 10% setahun. Tapi of course unit trust ni untuk jangka masa panjang, sekurang-kurangnya 3 or 5 tahun.
Tapi yang bagusnya ialah sebelum switching prestasi bagi dua dana adalah +10.87%. Anyway investment ni saya buat melalui pengeluaran KWSP. Kenaikan nilai portfolio ni adalah akibat peningkatan pasaran saham di Malaysia. Adakah ianya disebabkan sedikit sebanyak oleh Bajet 2013?

4 comments:

KiD said...

waaaaahh... banyak untung ni bro

Anonymous said...

assalaam.

soalan:
ada kekangan (limit) atau tidak dalam switching nie?
contoh:
kata kan indeks bursa jatuh dari 1640 kepada 1550 mata harini. jadi nak elak harga jatuh esok, kita cepat2 switch dari equity fund spt (PIDF) ke bond atau money mkt fund untuk lock-in profit dan preserve modal. boleh ke? ada apa2 caj tambahan?
tq

Sharinginfoz said...

anon: boleh aja tapi kalau tak silap setiap kali kita switch ada kos, RM25 tapi kalau from bon to ekuiti tak tahu berapa maybe RM25 juga. Kena check ngan public mutual untuk maklumat lanjut

Mohd Aslam said...

Not bad la kan.. kadang-kala dengan switch pun blh buat profit byk