Pages

Sunday, February 8, 2015

Akhirnya Dapat Terjah Broga Hill

Pagi tadi saya bersama ngan 3 orang rakan pejabat terjah ke Bukit Broga. By the way, bertolak from Wangsa Maju lebih kurang 5.00 pagi then sampai sana lebih kurang kul 6.00 pagi.
Kalau nak parking boleh park kat tepi jalan raya or dalalm kebun kelapa sawit. Dalam kelapa sawit ni diaorang caj RM2 untuk satu kereta.
Tak jauh 1.7km aja tapi jarak macam lebih aja. Maybe untuk start mendaki jaraknya 1.7km from papan tanda ni.
Tempat solat disediakan dalam kontena kecil ni, muatlah 5 orang kot tapi satu aja ada. Hmmmm, sembahyang atas tanah pun ok lapik ngan kain. By the way, nak pi toilet diaorang caj RM1.
Gambar yang saya ambil ni masa dah turun so cerahlah. Kami by the way mulakan pendakiaan lebih kurang pukul 6.30 pagi. Masa tu memang gelap le. Nasib baik kawan-kawan ada bawa lampu.
Perjalanan melalui kebun kelapa sawit.
Ni le lebih kurang trek perjalanan. Hmmmm, tengok tu tanahnya memang keras. Hati-hati ya mendaki.
Kena sabar dan make sure bawalah air kan dahaga. Kalau penat jangan paksa diri, duduk rehat dulu ya.
Turun pun sama kena sabar juga. 
Memang ramai yang datang maklumlah waktu cuti.
Begitulah rupa tanah yang henda didaki.
 Terlupa nak cakap yang kat sini ada 4 puncak. From satu puncak ke satu puncak yang lain tak jauh sangat.
Bila sampai kat atas memang seronok sangat.
Ni puncak yang kedua setinggi 1,150 kaki dari paras laut lebih kurang 350 meter.
Yang seronok sangat angin bertiup kuat juga dan sejuk aja, menghilangkan penat. Sebab tu le ramai yang suka mendaki Bukit Broga ni.
Tiupan angin menggerakkan lalang yang menjadikan Bukit Broga unik.
Penuh ngan lalang.
Dapat roti yang member bawa. Lain kali datang kena bawa makanan le. So begitulah kisah mendaki Bukit Broga. Actually dah lama nak pergi sekarang ni baru tercapai berBroga. See u next time.

2 comments:

sayidah napisah said...

teringin nak daki bukit brogaaa! :)

mama tisya said...

tahniah dh naik ke bukit broga..tringin gk tp kaki tk brp kuat hehe