Pages

Sunday, April 17, 2016

Harga Susu Dutch Lady Lebih Murah di Kedai Runcit

 Memang betul, semalam pi AEON Hypermarket, biasalah tiap-tiap minggu pi beli barang-barang keperluan termasuk susu. Memang kat sini harga sekotak susu Dutch Lady 1 liter adalah RM6.90 kalau tak silap. Memang semakin mahal harga susu. Tak beli le since kat kedai runcit kat area rumah lagi murah.

So tadi pi kedai runcit beli dua kotak susu Dutch Lady, satu strawberi dan satu full cream, harag sekotak adalah RM5.90. Memang jimat RM1 setiap kotak. So kenalah survey-survey harga ni, buat apa bayar lebih bagi benda yang sama kan? Anyway terpulanglah kepada masing-masing sebab kekadang harga bukan penentu bagi kita buat pembelian, banyak faktor lagi lagi seperti kemudahan.

Anyway apa-apa pun, jika kita beli kat kedai runcit ke kat hypermarket ke, yang untung adalah syarikat Dutch Lady, sebab tu le saham diaorang asyik naik aja. So maknanya kalau seminggu kitaorang spend RM12 untuk susu Dutch Lady, maknanya untuk 52 minggu jumlahnya dah lebih RM600, patutlah revenue diaorang tu lebih RM1 bilion setahun.

5 comments:

Nur Fauzi Bassar said...

Beli di hypermarket tak bermaksud semua murah di sane. Biaselah itu...die kurangkan sane, die naikkan sikit yang sini.

Kalau kat batu pahat ni, kedai chuan aik boleh jual susu tepung kanak2 dutchlady lagi murah dari hypermarket aeon big & emporium lain.

Farra Da Smiley said...

susu anchor nz so far paling sedap dan murah hanya rm4.50, tapi susah nak dpt..tade kat giant/tesco etc..hanya ada di kedai jual barang kek..disahkan halal oleh NZ islamic federation ;)

Nur Fannun said...

tol tu, benda yg sma, tp tmpt yg berbeza mengapa msti byr lebih.

JMR said...

lebih suka compare harga hypermarket dgn kedai biasa..kdg2 kedai yg nampak buruk, boleh tawarkan harga lebih murah..percayalah hehehe

kantin said...

Dapatkah beri lebih murah?